buleczki-z-serem-i-boczkiem-do-burgerow-drwala

Bułeczki z serem i bekonem (do burgerów Drwala)

Cichy niedzielny zimowy poranek. Magiczny przedświąteczny czas. Za oknem pada śnieg. A ja siedzę owinięta w koc przy filiżance gorącej kawy i cieszę się z tego, że dziś nie muszę marznąć na przystankach i biegać sprintem w pogoni za autobusem. Po domu roznosi się aromat dopiero co zaparzonej kawy i świeżo pieczonego pieczywa. Jest przytulnie i spokojnie. Taka atmosfera kojarzy mi się z ciepłem domowych świąt w gronie rodziny. A na moim świątecznym stole nie może się obejść bez wypieków. Dla mnie wypieki, wykonane własnoręcznie, wspólnie z bliskimi są symbolem dobrobytu i pomyślności.

Z okazji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia chciałabym podzielić się z Wami własnym przepisem na pachnące śniadaniowe bułeczki z serem i bekonem. Poświęćcie swój czas rodzinie i przygotujcie świąteczną ucztę wspólnie.

bulki-z-serem-i-bekonem-na-kanapke-drwala

Bułeczki wyróżnia bogaty maślano-mleczny aromat, do którego przenikają głęboki zapach podwędzonego boczku i wyrazista serowa nutka. Taka kompozycja aromatów jest w stanie obudzić wszystkich zaspanych członków rodziny oraz pobudzić apetyt niejadków. Dlatego bułeczki są świetną propozycją śniadaniową. Podane z mocną czarną kawą dodadzą energii i poprawią humor w zimny i szary poranek. Możecie je zjeść bez żadnych dodatków, bo i tak zawierają w sobie całą gamę smaków. A możecie posmarować je czymkolwiek lub włożyć swoje ulubione dodatki i będziecie mieli śniadaniową kanapkę w nowej odsłonie.

Bułeczki z serem i boczkiem są dobrym pomysłem na drugie śniadanie do pracy, uczelni lub szkoły. Także można je zabrać ze sobą w drogę, przecież są sycące i nie wymagają niskiej temperatury. Idealnie sprawdzą się również na obiad. Na przykład podajcie z nimi swoją ulubioną zupę.

Z bułeczek możecie wyczarować domowe burgery. Poeksperymentujcie w swojej kuchni, kombinujcie ulubione składniki, śmiało twórzcie zaskakujące połączenia smakowe. A jeżeli nie chce Wam się rozmyślać nad składem burgerów, to mam dla Was już gotowy przepis na kanapki Drwala, właśnie do których wymyśliłam te bułeczki. Zapewniam, że domowa wersja Drwala może bez obaw konkurować z oryginalnym burgerem z McDonalda. Przetestujcie mój przepis i wybierzcie, który z Drwali będzie smakował najlepiej: zrobiony własnoręcznie czy z Maca?

Jak przygotować bułeczki z serem i boczkiem?

  1. Przygotować zaczyn drożdżowy.
  2. Wyrobić ciasto za pomocą miksera.
  3. Wyrobione ciasto wstawić do lodówki na całą noc (12-18 godz.).
  4. Następnego dnia włożyć ciasto do lekko rozgrzanego (do 50 st.) piekarnika na 30-40 min.
  5. Dalej sformować z ciasta bułeczki i zostawić je w ciepłym miejscu na kolejne 30-40 min.
  6. Po tym czasie bułeczki posmarować jajkiem, posypać boczkiem i serem.
  7. Piec przez ok. 18-20 min w 180 st. Gotowe bułeczki powinny być złocisto-brązowe.
  8. Trochę przestudzić i podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Sekrety idealnych bułeczek z serem i bekonem

  • Zacznijmy od podstaw, czyli od drożdży. I powinny one być świeże. Świeże drożdże mają dłuższy okres aktywności, więc zapewnią one równomierne i stałe spulchnianie ciasta w procesie długiej fermentacji.
  • Proces długiej fermentacji w niskiej temperaturze jest głównym sekretem miękkiego i puszystego ciasta z chrupiącą skórką jak z prawdziwej piekarni. W ciągu 12-18 godzin mniejsza ilość drożdży potrafi wykonać swoją pracę na sto procent. W końcowym efekcie otrzymamy niepowtarzalny smak i aromat, nieporównywalny do pieczywa wytworzonego tradycyjną metodą wyrastania na ciepło.
  • Do drożdżowego ciasta zawsze sięgajcie po wysokoglutenową mąkę, np. wrocławską. Właśnie gluten sprawia, że ciasto staje się kleiste i elastyczne przy wyrabianiu. To gluten pomaga ciastu wyrosnąć podczas fermentacji. I znowu gluten nadaje ciastu puszystości i miękkości przy pieczeniu. W zasadzie na każdym etapie przygotowania drożdżowych wypieków gluten jest niezbędnym składnikiem.
  • Podkreślam, że z płynnych składników ma być zarówno woda, jak i mleko, najlepiej w proporcji 1:1. Dzięki wodzie skórka pieczywa robi się chrupiąca, natomiast mleko odpowiada za miękki i wilgotny miąższ oraz wzbogaca smak ciasta.
  • Z jajek zostawcie same żółtka, bo białka niekorzystnie działają na teksturę miękiszu bułeczek. Z kolei żółtka poprawiają smak i aromat pieczywa, robią go miękkim, co pomaga w wyrabianiu i wyrastaniu ciasta. Dodatkowo żółtka nadają ciastu nasyconego złotego koloru, co jest ważne ze względu estetyki w wypiekach typu brioche.
  • Zwróćcie uwagę na to, aby masło było miękkie, lecz nie roztopione. Rozpuszczone masło traci zdolność do ubijania się oraz rozwarstwia się. A nam zależy na tym, żeby wtłoczyć jak najwięcej pęcherzyków powietrza w ciasto i dokładnie połączyć wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.
  • Kolejnym ważnym krokiem jest smarowanie bułeczek jajkiem. Ta prosta czynność zapobiegnie wysuszaniu się ciasta podczas pieczenia oraz pomoże osiągnąć efekt chrupiącej i błyszczącej skórki.
  • Przy wyrabianiu tego ciasta zaopatrzcie się w mikser czy robot kuchenny, ponieważ sprzęt kuchenny zrobi to za Was szybciej i dokładniej.
  • Wybierajcie boczek parzony wędzony. Surowy wędzony nie poradzi sobie z 20-minutowym pobytem w piekarniku.
  • Ser do bułeczek koniecznie musi być twardy długo dojrzewający. Tylko taki ser potrafi wytrzymać wysoką temperaturę i nie spalić się w piekarniku. Ścierajcie go na tarce o grubych oczkach, aby zabezpieczyć przed zbyt wczesnym rozpuszczaniem się.

Wskazówki

  • Jeśli zaplanowaliście za dużo do zrobienia w święta, to możecie ułatwić sobie życie i poprzedniego dnia nie tylko zagnieść ciasto, ale i sformować z niego bułki. Następnego dnia pozostanie posmarować je jajkiem, obsypać boczkiem i serem i upiec. Mam nadzieję, że to przynajmniej troszeczkę pomoże nie zwariować w przedświątecznej gorączce. 😉
  • Oprócz cheddara istnieje kilkaset rodzajów twardych serów, więc nie ma konieczności wciskania do świątecznej listy zakupowej cheddara, jeśli tam już są parmezan i ementaler — z nimi bułeczki będą tak samo aromatyczne. Róbcie zakupy rozsądnie.
  • Te bułeczki są niebanalną alternatywą dla klasycznych bułek do burgerów. Z nimi Wasze ulubione burgery będą wyglądać bardzo efektownie i smakować wyjątkowo. Na początku możecie zrobić z nimi mój sprawdzony przepis na kanapki Drwala, a już później stworzyć coś swojego.
buleczki-z-serem-i-boczkiem-do-burgerow-drwala

Bułeczki z serem i bekonem (do burgerów Drwala)

Z okazji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia chciałabym podzielić się z Wami własnym przepisem na pachnące śniadaniowe bułeczki z serem i bekonem. Poświęćcie swój czas rodzinie i przygotujcie świąteczną ucztę wspólnie.
Typ dania Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Amerykańska
Porcje 6 bułeczek
Autor Juliana

Składniki

Zaczyn drożdżowy:

  • 12 g świeżych drożdży (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka cukru białego
  • 30 ml mleka 3,2% (ciepłego)
  • 20 g mąki pszennej wysokoglutenowej (np. wrocławskiej)

Bułeczki:

  • 320 g mąki pszennej wysokoglutenowej (np. wrocławskiej)
  • 45 ml wody (ciepłej)
  • 15 ml mleka 3,2% (ciepłego)
  • 40 g cukru białego
  • szczypta soli
  • 6 żółtek L (w temp. pokojowej)
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 1 jajko (rozbełtać, do posmarowania)
  • 100 g boczku parzonego wędzonego (pokroić w kostkę)
  • 100 g tartego sera cheddar (startego na grubych oczkach)

Sposób przygotowania

Zaczyn drożdżowy:

  • Drożdże pokruszyć do miski. Wsypać do nich cukier. Całość rozetrzeć do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie wlać do drożdży ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszać. Dodać mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 20 min. 

Bułeczki:

  • Do dużej miski (lub misy robota) przesiać mąkę. Dodać ciepłą wodę, resztę ciepłego mleka, gotowy zaczyn drożdżowy, cukier, sól i żółtka. Ciasto wyrobić robotem (mikserem), zaczynając od najniższych obrotów i powoli zwiększając je do średnich. Proces wyrabiania powinien zająć ok. 5 min. 
  • Potem stopniowo dodać miękkie masło, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wyrabiać ciasto do gładkiej elastycznej konsystencji. Dobrze wyrobione ono powinno swobodnie odstawać od ścianek misy. 
  • Tak zagniecione ciasto przełożyć do czystej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc (najlepiej na 12-18 godzin). 
  • Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki i zostawić go w lekko rozgrzanym piekarniku (do ok. 50 st.) na ok. 30-40 min. Po czym podzielić ciasto na 6 równych części. Z każdej części sformować kulkę i lekko rozpłaszczyć ją, nadając kształt kotleta. 
  • Tak sformowane bułeczki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zostawić w ciepłym miejscu na ok. 30-40 min. 
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st. 
  • Po upływie tego czasu bułeczki należy posmarować rozkłóconym jajkiem oraz obficie obsypać boczkiem i serem. 
  • Wstawić do piekarnika, piec przez ok. 18-20 min w 180 st., lub do złocisto-brązowego koloru.
  • Upieczone bułeczki trochę przestudzić i podawać na ciepło. Albo całkowicie wystudzić i zjeść później — będą również pyszne. 

Wskazówki

1. Wszystkie składniki do ciasta i zaczynu powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Proces długiej fermentacji kluczem do sukcesu. W żadnym przypadku nie pomijajcie go. Wykażcie cierpliwość i przetrzymajcie ciasto w lodówce przez zalecane 12-18 godzin.
3. Możecie zamiast cheddara użyć innego sera. Głównie, żeby był on z rodzaju twardych długo dojrzewających.
4. Ilość składników można zmieniać według własnych potrzeb, zachowując podanych proporcji.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: