! -- TradeDoubler site verification 3151088 -- Chrupiące kulki z kurczaka z serem - Just Cook It
kulki-w-chrupiącej-panierce-z-serem

Chrupiące kulki z kurczaka z serem

Czy może być szukacie pomysłów na imprezę, aby zaskoczyć znajomych? Czy może być chcecie pocieszyć dzieci? Albo po prostu przypadacie za serem i smakuje Wam wszystko, co zawiera w sobie rozpływający się kremowy serowy środek? Tak czy inaczej, dobrze, że wpadliście na moją stronę, bo dzisiaj na obiad mam chrupiące i ekstra serowe kulki z kurczaka! Znudziły Wam się kanapki z serem? No to moje kulki z kurczaka z serem są doskonałym rozwiązaniem tego „problemu” 😉

kulki-z-kurczaka-smażone-w-chrupiacej-panierce-z-topionym-serem

Inspiracją do tego przepisu były kulki z fileta piersi kurczaka z serem, które kilka lat temu kupiłam w Biedronce podczas wakacji w Trójmieście. Po podgrzaniu w piekarniku tamte klopsy były obłędne: złocista, chrupiąca panierka, soczyste mięso i płynny kremowy środek, w który przeobraził się ser. Niestety wszystko, co dobre, szybko się kończy. Tak samo było z tymi kulkami — niedługo zniknęły z zamrażarek Biedronki. Ale tak zapadły mi w pamięci, że zdecydowałam się odtworzyć ich smak w swojej kuchni.

Jeśli spodobały się Wam moje klopsiki z kurczaka w panierce, to zakładam, że mogą Was zaciekawić domowe kanapki Drwala, które też zawierają dużą porcję ciągnącego się sera w chrupiącej panierce.

Jak przygotować chrupiące kulki z serem?

  1. Przygotować sos beszamel.
  2. Wyrobić mięsną masę.
  3. Sformować z niej kulki, nadziać je serem i zamrozić.
  4. Zamrożone kulki panierować w mące, jajach i bułce tartej.
  5. Usmażyć na głębokim oleju do złocistego koloru.
  6. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i podawać.

Sekrety idealnych chrupiących kulek z kurczaka z serem

  • Topiony cheddar kluczem do sukcesu! Dokładnie topiony ser odpowiada za gładką kremową konsystencję nadzienia kulek. Dzięki temu, że podczas produkcji ser już był przetapiany, on nie wypływa z klopsików podczas obróbki termicznej, czego nie można powiedzieć o zwykłym żółtym serze. A po usmażeniu topiony ser o wiele dłużej zachowuje swoją kremową strukturę. Najlepszym wyborem będzie topiony cheddar w bloczku lub plasterkach, dlatego że inne rodzaje topionego sera są zbyt płynne, co może utrudnić dalsze formowanie klopsików.
  • Znana francuska klasyka, czyli sos beszamel, wpływa na to, że klopsiki zostają niesamowicie soczyste i subtelne. Beszamel zawiera tłuszcz w postaci masła i mleka. Pod wpływem wysokiej temperatury ten tłuszcz równomiernie rozprowadza się w klopsikach i zapobiega stwardnieniu białka i przesuszeniu kulek. Ja wzbogaciłam beszamel o szczyptę tartego parmezanu, aby nadać kulkom charakternego wyrazistego aromatu.
  • Nigdy nie dodawajcie jajek lub białek do klopsików, kotletów, pulpetów i innych wyrobów z mięsa mielonego. Natomiast żółtka są jednym z kluczowych składników zapewniających soczystość kulek.
  • Zasadniczą rolę w smaku i aromacie kulek z kurczaka odgrywa samodzielnie zrobiona oryginalna mieszanka przypraw. Mięso z kurczaka ma neutralny smak, więc przedstawia ono nieograniczone możliwości dla eksperymentowania w kuchni. Bawiąc się różnymi przyprawami, sosami, ziołami za każdym razem można odnaleźć nowe udane połączenie smakowe. Właśnie w taki sposób powstały te kulki z kurczaka i mieszanka przypraw do nich. Szałwia i tymianek, rozmaryn i czosnek — dwie istotne pary związków aromatycznych, na których polega gama smaku tej potrawy. Do tego trochę majeranku i przysłowiowe sól/pieprz. Taka bogata kompozycja aromatyczna nadaje klopsikom magiczną ziołowo-leśną nutkę.
  • Wybierajcie mielone mięso z nóg lub ud kurczaka, bo mięso z piersi jest zbyt suche.
  • Dobre składniki zdecydowanie są podstawą udanego przepisu. Jednak nie mniej ważne są odpowiednie metody przygotowania. Tak i w tym przepisie kluczową metodą jest uprzednie zamrażanie sformowanych kulek, ponieważ mięsna masa wychodzi dosyć luźna i kleista. (Właśnie taką ona powinna być, jeśli chcemy uzyskać soczyste klopsiki). Dlatego przekonuję Was, że zamrażanie jest tu konieczne. Zamrożone kulki są twarde, dzięki czemu łatwiej je obtaczać w panierce. Ser w nadzieniu też zamraża się i potem w trakcie smażenia nie wypływa z kulek.
  • Nie wkładajcie na olej za dużo kulek jednocześnie, bo wtedy one znacząco obniżą go temperaturę oraz wchłoną za dużo tłuszczu i nie będą chrupiące.
  • Aby uzyskać perfekcyjne chrupiące na zewnątrz i soczyste wewnątrz kulki polecam skracać czas smażenia po każdej kolejnej partii oraz w połowie smażenia koniecznie przewrócić kulki. Pierwszą partię smażcie przez ok. 12 min, drugą — ok. 10 min, trzecią — ok. 9 min. Skrócenie czasu smażenia jest niezbędne, ponieważ im dłużej smażymy kulki, tym mocniej się rozgrzewa olej.

Wskazówki

  • Przy wyborze oleju do głębokiego smażenia zwracajcie uwagę na to, żeby olej był rafinowany i posiadał wysoką temperaturę dymienia, na przykład słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy lub arachidowy.
  • Nie koniecznie musicie nadziewać kulki topionym cheddarem. Można spróbować przygotować je z innymi topionymi serami, m.in. z tymi z dodatkami (z szynką, z grzybami, z ziołami i t.d.). W taki sposób za każdym razem odkryjecie ich smak na nowo.
  • Osobiście zarekomendowałabym japońską panierkę panko zamiast tradycyjnej bułki tartej. Panko jest bułką tartą w płatkach, które są lżejsze od tradycyjnej panierki, dzięki czemu panko wchłania mniej tłuszczu w trakcie smażenia. Po pierwsze, to jest zdrowiej, a po drugie, panierowane produkty wychodzą ekstra chrupiące i zachowują chrupkość na dłużej.
  • Kulki także można przygotować z mięsa mielonego z indyka. Indyk znacznie bardziej przypomina w smaku czerwone mięso. Więc miłośnikom wieprzowiny i wołowiny polecam najpierw przygotować klopsiki z indyka, ponieważ kurczak może się wydawać suchy. Jeśli szukacie czym zastąpić czerwone mięso bez uszczerbku na smaku, to możecie wypróbować mój przepis na fit burgery z indyka.
  • Jednym ze sposobów na skrócenie czasu przygotowania kulek może być użycie gotowego sosu beszamel.
  • Ten przepis doskonale nadaje się do zrobienia zawczasu i w dużej ilości, przecież klopsiki można zamrozić. Wtedy zawsze będziecie mieli pod ręką zdrowy domowy fast food, który przygotujecie w kilkanaście minut.
kulki-w-chrupiącej-panierce-z-serem

Chrupiące kulki z kurczaka z serem

Czy może być szukacie pomysłów na imprezę, aby zaskoczyć znajomych? Czy może być chcecie pocieszyć dzieci? Albo po prostu przypadacie za serem i smakuje Wam wszystko co zawiera w sobie rozpływający się kremowy serowy środek? Tak czy inaczej, dobrze, że wpadliście na moją stronę, bo dzisiaj na obiad mam chrupiące i ekstra serowe kulki z kurczaka! Znudziły Wam się kanapki z serem? No to moje kulki z kurczaka z serem są doskonałym rozwiązaniem tego "problemu" 😉
Typ dania Danie główne, Obiad
Porcje 10 szt.
Autor Juliana

Składniki

Sos beszamel:

  • 100 ml mleka (najlepiej 3,2% tłuszczu)
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
  • 12 g masła
  • 10 g mąki (typu 400-450)
  • 1/2 łyżeczki tartego parmezanu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego

Kulki z kurczaka:

  • 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka (z nóg lub ud)
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki sosu beszamel (z przepisu powyżej lub gotowego)
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 100 g topionego sera cheddar (w bloczku lub w plasterkach)
  • mąka pszenna (typ 400-450, do panierki)
  • 1,5-2 jajka (rozbełtać, do panierki)
  • bułka tarta (do panierki)
  • olej roślinny (do smażenia)

Sposób przygotowania

  • Sos beszamel: w małym rondelku podgrzać mleko z sokiem z cytryny. W drugim rondelku na małym ogniu roztopić masło. Dodać mąkę i gotować cały czas mieszając, aż mieszanka osiągnie konsystencję pasty. Dalej wlać ciepłe mleko. Mieszając gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Wmieszać tarty parmezan, sól, pieprz i zdjąć z ognia. Przestudzić. 
  • W dużej misce połączyć 4 łyżki sosu beszamel, żółtka i przyprawy do kulek, wymieszać. Stopniowo dodać mielone mięso z kurczaka. Zagniatać, aż masa stanie się mniej więcej jednolita. Uzyskaną mięsną masę podzielić na 10 części. Każdą część rozpłaszczyć. Topiony ser także podzielić na 10 części. Na każdy krążek mięsnej masy ułożyć po kawałku sera. Zwinąć w kulki. Wstawić do zamrażarki, aż będą twarde i przestaną się kleić. 
  • Przygotować 2 płaskie talerze: z mąką i z bułką tartą oraz 1 półmisek z rozbełtanymi jajkami. 
  • W wysokim garnku lub rondlu dobrze rozgrzać dużą ilość oleju (gdzieś do 180 st.). 
  • Mrożone kulki panierować najpierw w mące, dalej w jajkach, a na koniec w bułce tartej. 
  • Smażyć klopsiki niewielkimi partiami, w głębokim tłuszczu: pierwszą partię – ok. 12 min, drugą – ok. 10 min, trzecią – ok. 9 min. W trakcie smażenia raz przewrócić. Gotowe kulki powinny być złocisto-brązowe i chrupiące na zewnątrz. 
  • Osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i od razu podawać.

Wskazówki

  1. Ser do nadzienia koniecznie musi być topiony
  2. Nie dodawajcie do mięsa ani jajek, ani samych białek. Natomiast same żółtka są kluczowym dodatkiem do kulek. 
  3. Zamrażanie kulek jest kluczowym krokiem, którego nie można ominąć. 
  4. Nie przeładowujcie garnku z olejem, smażcie kulki małymi partiami
  5. Osobiście polecam panierkę panko zamiast tradycyjnej bułki tartej. 
 

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: