maestro-grilled-cheese-burger

Domowy burger Maestro Grilled Cheese

maestro-grilled-cheese-burger

Wystrzałowe burgery Maestro Grilled Cheese z McDonalda teraz w domowej wersji! Wielokrotnie sprawdzona receptura, solidna porcja sera i godne zaufania składniki pozwolą bez wyrzutów sumienia rozkoszować się smakiem ulubionego fast foodu.

Już pisałam w artykule O mnie i blogu o tym, że pierwszym krokiem do zmiany nawyków żywieniowych może być przygotowany we własnej kuchni burger. A dziś zdecydowałam się na opublikowanie przepisu właśnie takiego burgera. Muszę powiedzieć szczerze, że taka kanapka jest w stanie zrobić z nawet niepoprawnych amatorów fast foodu miłośników domowego jedzenia.

Jak przygotować burgery z grillowanym serem?

  1. Najpierw podpiec przekrojone na pół bułki w tosterze lub opiekaczu.
  2. Dalej na grillu lub patelni grill usmażyć kotlety do burgerów: ok. 3 min z jednej strony, przewrócić, ok. 7 min z drugiej strony.
  3. Zagrillować ser pleśniowy, czyli camembert.
  4. W międzyczasie podsmażyć boczek.
  5. Złożyć burgera: na dół bułki ułożyć topiony cheddar, kotlet burgerowy, boczek, grillowany ser, plasterki ogórków konserwowych, górę bułki nasmarować ketchupem i musztardą, posypać prażoną cebulką i połączyć ze sobą 2 części kanapki.
maestro-grilled-cheese-burger

Sekrety idealnego burgera Grilled Cheese

  • Skoro głównym składnikiem tej kanapki jest camembert, to przede wszystkim to musi być ser bardzo dobrej jakości z grubą i nieuszkodzoną skórką pleśniową. Inaczej go środek wypłynie podczas grillowania. Również jest ważna metoda grillowania sera. Bardzo polecam grillować camembert na papierze do pieczenia, aby nie było kontaktu sera z powierzchnią grilla. Camembert jest podatny na przywieranie. Nie ma konieczności przewracania sera w trakcie grillowania.
  • Przed rozpoczęciem gotowania burgerów należy wyjąć ogórki konserwowe z lodówki i odsączyć na sicie. Szukajcie już pokrojonych ogórków, ponieważ w domowych warunkach trudno je pokroić w tak cienkie plastry.
pikle-maestro-burger
  • Boczek do tego przepisu powinien być parzony wędzony, bo surowy wędzony nie nadaje się do smażenia, łatwo się przypala i natychmiastowo się wysusza na patelni. Co więcej idealnie by było gdyby ten boczek był w plastrach.
bekon-maestro-grilled-cheese-burger
  • Najlepiej zacząć składać burgery od dołu, aż do warstwy ogórków. Natomiast sosy (ketchup i musztardę amerykańską) oraz prażoną cebulkę polecam dać na górną cześć bułki. Wtedy cebulka przyklei się do sosów i ułatwi to połączenie dwóch części kanapki.
maestro-grilled-cheese-burger
  • Wybierajcie prażoną cebulkę w twardym opakowaniu (wiaderku/kubku), bo jest bardziej chrupiąca i dłużej zachowuje swój aromat. Także sprawdzajcie jej skład, żeby nie występował w nim olej utwardzony.

Jak zrobić burgery Maestro w wersji fit?

  • Zastąpić wołowe burgery kotletami z drobiu (najlepiej sprawdzą się moje fit burgery z indyka). Mi osobiście wariant z indykiem smakował bardziej. Mięso z indyka ma delikatny smak, co pozwala wyraźniej odczuć inne składniki burgera poza mięsem.
  • Zamiast kupowanych bułek do burgerów upiec domowe bułeczki. Wtedy można dodać do ciasta pełnoziarnistej mąki lub przygotować je w wersji bezglutenowej.
maestro-grilled-cheese-burger

Wskazówki

  • Jeśli robicie 100% DIY burgery z własnymi bułkami i kotletami, możecie poprzedniego dnia zagnieść ciasto, sformować bułeczki oraz kotlety i wstawić do lodówki. Rano pozostanie tylko upiec bułki, a dalej już postępować według przepisu.
  • Jeśli nie macie tostera/opiekacza, spokojnie możecie krótko podpiec przekrojone na pół bułeczki w piekarniku w 180 st. Tylko pilnujcie, aby bułki nie przypaliły się.
  • Jeśli nie macie grilla, też spokojnie ;), wprost usmażcie kotlety i ser na patelni z niewielkim dodatkiem masła.
  • Wielbicieli boczku mogą powiększyć burgera o 2 dodatkowe plasterki bekonu.
maestro-grilled-cheese-burger

Domowy burger Maestro Grilled Cheese

Wystrzałowe burgery Maestro Grilled Cheese z McDonalda teraz w domowej wersji! Wielokrotnie sprawdzona receptura, solidna porcja sera i godne zaufania składniki pozwolą bez wyrzutów sumienia rozkoszować się smakiem ulubionego fast foodu.
Typ dania Danie główne, Obiad
Kuchnia Amerykańska
Porcje 4 osoby
Autor Juliana

Składniki

  • 4 bułki do burgerów (najlepiej brioche)
  • 4 kotlety do burgerów
  • 4 krążki sera camembert
  • 8 plasterków topionego sera cheddar
  • 8 plasterków boczku wędzonego parzonego
  • 20 plasterków ogórków konserwowych
  • prażona cebulka
  • ketchup
  • musztarda amerykańska (deli style lub yellow lub New York style mustard)

Sposób przygotowania

  • Odsączyć ogórki konserwowe na sicie.
  • Bułki przekroić na pół. Podpiec krótko w tosterze/opiekaczu, aż ładnie się zarumienią.
  • Rozgrzać grill. Smażyć na nim kotlety przez 3 min z jednej strony, przewrócić, smażyć przez ok. 7 min z drugiej strony. Zdjąć kotlety z grilla i zachować w cieple. (Można zostawić je w rozgrzanym do 50 st. piekarniku). 
  • Grillować camembert przez ok. 5 min, nie przewracać go! Tak samo zachować ser w ciepłym miejscu. 
  • W międzyczasie na rozgrzanej suchej patelni szybko podsmażyć plasterki boczku z dwóch stron. Jak tylko zacznie się rumienić od razu zdjąć patelnię z ognia i przełożyć boczek na talerz.
  • Złożyć burgera: na dolną część bułki nałożyć na siebie 2 plasterki topionego cheddara pod kątem 90 st. Dalej ułożyć kotlet burgerowy, potem 2 plasterki boczku, następnie grillowany camembert, a na nim rózłożyć 5 plasterków ogórków konserwowych. 
  • Na górną część bułki dać sporą porcję ketchupu oraz o razy 3 mniej musztardy. Posypać dużą ilością prażonej cebulki. 
  • Połączyć 2 części burgera i od razu podawać.

Wskazówki

  1. Polecam grillować camembert na papierze do pieczenia. 
  2. Do tego przepisu wybierajcie boczek w plasterkach, a prażoną cebulkę w wiaderku. 
  3. Można przygotować bułeczki i kotlety do burgerów w domu (wtedy mogą być w wersji fit). 
  4. Bułki można podpiec w piekarniku, a kotlety i camembert usmażyć na patelni. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *