kotlety-mielone-z-indyka-do-burgerow

Fit burgery z indyka

Czy mogą burgery być jednocześnie soczyste i odchudzone, aromatyczne i niskokaloryczne? A dodatkowo czy mogą oni smakować jak wołowe, ale nie zawierać w swoim składzie ani grama czerwonego mięsa? Moja odpowiedź: tak, jak najbardziej! I to są moje fit burgery z indyka! Spróbujcie sami, a odnajdziecie doskonały zamiennik burgerów z wołowiny.

burgery-z-indyka-grillowane

Burgery z indyka świetnie sprawdzą się na pełnowartościową kolację lub nawet obiad. Zostaje tylko podać je w towarzystwie zdrowej sałatki i już macie lekki dietetyczny posiłek. Dla bardziej sycącej potrawy można podać burgery z pieczonymi w skórce ziemniakami lub z puree ziemniaczanym.

Przygotowanie kotlecików zajmuje mało czasu. Tym bardziej że wybór już zmielonego mięsa z indyka pozwoli dodatkowo skrócić czas potrzebny na ich przyrządzenie. Więc śmiało możecie dodawać ten przepis do powszedniego menu.

Ponadto te burgery z łatwością mogą przekształcić się w niedzielny lub świąteczny obiad. Wystarczy tylko włożyć je do bułki, dodać kilka składników wzbogacających (jak na przykład w moich domowych burgerach Maestro Grilled Cheese) i możecie zapraszać swoich znajomych lub rodzinę na prawdziwą ucztę kulinarną.

Jak przygotować dietetyczne burgery z indyka?

  1. W dużej misce lub garnku połączyć wszystkie składniki.
  2. Całość wymieszać, ale nie długo.
  3. Sformować kotlety.
  4. Na środku każdego kotleta zrobić wgłębienie.
  5. Przygotować burgery w najbardziej dogodny dla Was sposób.

Sekrety idealnych fit burgerów z indyka

  • Zacznę od mięsa mielonego z indyka. Powinno ono być dobrej jakości, bez żadnych dodatków. Patrzcie, żeby to był produkt naturalny, a nie garmażeryjny, co często jest napisane drobnymi literami, z tyłu opakowania. Najlepsze do tych burgerów to mięso z ud indyka, bo zawiera ono tłuszcz niezbędny do soczystości burgerów. Natomiast mięso z piersi jest zbyt odtłuszczone, dlatego burgery z piersi wyjdą suche i twarde. Nie bójcie się tłuszczu. Nawet w udach z indyka jego zawartość jest o wiele mniejsza niż w mięsie czerwonym. Co więcej, to jest zupełnie inny rodzaj tłuszczu z mniejszą ilością cholesterolu, co ma wpływ na lekkostrawność tego mięsa.
  • Głównym sekretnym składnikiem burgerów jest intensywny w smaku sos Worcestershire. Właśnie on odpowiada za to, że burgery smakują jak wołowe.
  • Kolejnym ważnym dodatkiem jest oliwa z oliwek. W jej przypadku najlepiej sięgnąć po tę z najwyższej półki, niefiltrowaną, klasy extra virgin. Oliwa uzupełnia burgery w tłuszcz, którego brakuje w mięsie z indyka. Jednak ten tłuszcz jest nienasycony, czyli on przeciwnie do mięsa czerwonego pomaga w walce ze złym cholesterolem. Dzięki oliwie z oliwek burgery z indyka są soczyste i zdrowe jednocześnie.
  • Nie należy mieszać mięsa zbyt dokładnie i długo – wręcz przeciwnie! Najlepiej zrobić to krótko, tylko do połączenia składników.
  • Istotne jest również odpowiednie formowanie kotletów. Przed grillowaniem/smażeniem warto zrobić palcem wgłębienie na środku każdego kotleta. To pomoże podczas obróbki termicznej kotletów zapobiec ich wybrzuszeniu.
  • Nigdy nie dodawajcie jajek do mięsa na burgery, bo sprawią one, że kotlety stracą na smaku oraz będą twarde po usmażeniu.

Wskazówki

  • Burgery z indyka najlepiej smakują z grilla, ale z pewnością możecie je usmażyć na patelni z niewielkim dodatkiem masła/oleju lub przygotować w piekarniku w temp. 200 st.
  • Z przypraw wybrałam do swoich burgerów klasycznie, sól, pieprz, ale śmiało możecie eksperymentować, dodawać różne mieszanki przypraw, zioła, sosy w zależności od tego, co planujecie zrobić z kotletami.
  • Oliwę można zastąpić innym olejem roślinnym. Najlepszym wyborem będzie olej niefiltrowany, nierafinowany, tłoczony na zimno. Taki olej można traktować jako równorzędny zamiennik oliwy.
  • Sformować kotlety można dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc. Wtedy następnego dnia pozostanie tylko wrzucić je na grilla/patelnię i doprowadzić do gotowości.
kotlety-mielone-z-indyka-do-burgerow

Fit burgery z indyka

Czy mogą burgery być jednocześnie soczyste i odchudzone, aromatyczne i niskokaloryczne? A dodatkowo czy mogą oni smakować jak wołowe, ale nie zawierać w swoim składzie ani grama czerwonego mięsa? Moja odpowiedź: tak, jak najbardziej! I to są moje fit burgery z indyka! Spróbujcie sami, a odnajdziecie doskonały zamiennik burgerów z wołowiny.
Typ dania Danie główne, Obiad
Kuchnia Amerykańska
Porcje 4 osoby
Autor Juliana

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania

  • W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, ale nie długo, do połączenia.
  • Sformować z powstałej masy 4 kotlety o grubości ok. 1 cm.
  • Na środku każdego kotleta palcem zrobić wgłębienie.
  • Rozgrzać grill (patelnię, piekarnik) i doprowadzić kotlety do gotowości z obu stron.

Wskazówki

1. Najlepszym wyborem do tych burgerów będzie mięso z ud indyka.
2. Śmiało eksperymentujcie z przyprawami i olejami. W ten sposób za każdym razem kotlety będą smakowały na nowo.
3. Nie dodawajcie jajek do masy mięsnej. 

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: