kotlety-mielone-z-indyka-do-burgerow

Fit burgery z indyka

Czy mogą burgery być jednocześnie soczyste i odchudzone, aromatyczne i niskokaloryczne? A dodatkowo czy mogą oni smakować jak wołowe, ale nie zawierać w swoim składzie ani grama czerwonego mięsa? Moja odpowiedź: tak, jak najbardziej! I to są moje fit burgery z indyka! Spróbujcie sami, a odnajdziecie doskonały zamiennik burgerów z wołowiny.

burgery-z-indyka-grillowane

Burgery z indyka świetnie sprawdzą się na pełnowartościową kolację lub nawet obiad. Zostaje tylko podać je w towarzystwie zdrowej sałatki i już macie lekki dietetyczny posiłek. Dla bardziej sycącej potrawy można podać burgery z pieczonymi w skórce ziemniakami lub z puree ziemniaczanym.

Przygotowanie kotlecików zajmuje mało czasu. Tym bardziej że wybór już zmielonego mięsa z indyka pozwoli dodatkowo skrócić czas potrzebny na ich przyrządzenie. Więc śmiało możecie dodawać ten przepis do powszedniego menu.

Ponadto te burgery z łatwością mogą przekształcić się w niedzielny lub świąteczny obiad. Wystarczy tylko włożyć je do bułki, dodać kilka składników wzbogacających (jak na przykład w moich domowych burgerach Maestro Grilled Cheese) i możecie zapraszać swoich znajomych lub rodzinę na prawdziwą ucztę kulinarną.

Jak przygotować dietetyczne burgery z indyka?

  1. W dużej misce lub garnku połączyć wszystkie składniki.
  2. Całość wymieszać, ale nie długo.
  3. Sformować kotlety.
  4. Na środku każdego kotleta zrobić wgłębienie.
  5. Przygotować burgery w najbardziej dogodny dla Was sposób.

Sekrety idealnych fit burgerów z indyka

  • Zacznę od mięsa mielonego z indyka. Powinno ono być dobrej jakości, bez żadnych dodatków. Patrzcie, żeby to był produkt naturalny, a nie garmażeryjny, co często jest napisane drobnymi literami, z tyłu opakowania. Najlepsze do tych burgerów to mięso z ud indyka, bo zawiera ono tłuszcz niezbędny do soczystości burgerów. Natomiast mięso z piersi jest zbyt odtłuszczone, dlatego burgery z piersi wyjdą suche i twarde. Nie bójcie się tłuszczu. Nawet w udach z indyka jego zawartość jest o wiele mniejsza niż w mięsie czerwonym. Co więcej, to jest zupełnie inny rodzaj tłuszczu z mniejszą ilością cholesterolu, co ma wpływ na lekkostrawność tego mięsa.
  • Głównym sekretnym składnikiem burgerów jest intensywny w smaku sos Worcestershire. Właśnie on odpowiada za to, że burgery smakują jak wołowe.
  • Kolejnym ważnym dodatkiem jest oliwa z oliwek. W jej przypadku najlepiej sięgnąć po tę z najwyższej półki, niefiltrowaną, klasy extra virgin. Oliwa uzupełnia burgery w tłuszcz, którego brakuje w mięsie z indyka. Jednak ten tłuszcz jest nienasycony, czyli on przeciwnie do mięsa czerwonego pomaga w walce ze złym cholesterolem. Dzięki oliwie z oliwek burgery z indyka są soczyste i zdrowe jednocześnie.
  • Nie należy mieszać mięsa zbyt dokładnie i długo – wręcz przeciwnie! Najlepiej zrobić to krótko, tylko do połączenia składników.
  • Istotne jest również odpowiednie formowanie kotletów. Przed grillowaniem/smażeniem warto zrobić palcem wgłębienie na środku każdego kotleta. To pomoże podczas obróbki termicznej kotletów zapobiec ich wybrzuszeniu.
  • Nigdy nie dodawajcie jajek do mięsa na burgery, bo sprawią one, że kotlety stracą na smaku oraz będą twarde po usmażeniu.

Wskazówki

  • Burgery z indyka najlepiej smakują z grilla, ale z pewnością możecie je usmażyć na patelni z niewielkim dodatkiem masła/oleju lub przygotować w piekarniku w temp. 200 st.
  • Z przypraw wybrałam do swoich burgerów klasycznie, sól, pieprz, ale śmiało możecie eksperymentować, dodawać różne mieszanki przypraw, zioła, sosy w zależności od tego, co planujecie zrobić z kotletami.
  • Oliwę można zastąpić innym olejem roślinnym. Najlepszym wyborem będzie olej niefiltrowany, nierafinowany, tłoczony na zimno. Taki olej można traktować jako równorzędny zamiennik oliwy.
  • Sformować kotlety można dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc. Wtedy następnego dnia pozostanie tylko wrzucić je na grilla/patelnię i doprowadzić do gotowości.
kotlety-mielone-z-indyka-do-burgerow

Fit burgery z indyka

Czy mogą burgery być jednocześnie soczyste i odchudzone, aromatyczne i niskokaloryczne? A dodatkowo czy mogą oni smakować jak wołowe, ale nie zawierać w swoim składzie ani grama czerwonego mięsa? Moja odpowiedź: tak, jak najbardziej! I to są moje fit burgery z indyka! Spróbujcie sami, a odnajdziecie doskonały zamiennik burgerów z wołowiny.
Typ dania Danie główne, Obiad
Kuchnia Amerykańska
Porcje 4 osoby
Autor Juliana

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania

  • W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, ale nie długo, do połączenia.
  • Sformować z powstałej masy 4 kotlety o grubości ok. 1 cm.
  • Na środku każdego kotleta palcem zrobić wgłębienie.
  • Rozgrzać grill (patelnię, piekarnik) i doprowadzić kotlety do gotowości z obu stron.

Wskazówki

1. Najlepszym wyborem do tych burgerów będzie mięso z ud indyka.
2. Śmiało eksperymentujcie z przyprawami i olejami. W ten sposób za każdym razem kotlety będą smakowały na nowo.
3. Nie dodawajcie jajek do masy mięsnej. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *