Kanapka Drwala

Kolejna kultowa kanapka z McDonalda, którą bez przeszkód możecie przygotować w domu! Chodzi mi tu o słynny burger Drwala. Połączenie płynnego w środku sera w chrupiącej panierce, sporego kawału mięsa, smażonego boczku i aromatycznej prażonej cebulki. Brzmi obiecująco, prawda? Ok, zdradzę Wam swój sekretny przepis na burgera Drwala, żebyście mogli cieszyć się smakiem ulubionej kanapki kiedy tylko macie na nią ochotę, nie czekając na sezonową ofertę McDonalda.

burger-drwala-z-serem-w-panierce

Przepis został zmodyfikowany przeze mnie, więc nie będzie on na 100% powtarzał oryginalną recepturę McDonalda. Jednak moim zdaniem wprowadzone zmiany tylko udoskonaliły smak burgera. W pierwszej kolejności zmianie uległ panierowany kotlet serowy – powiększyłam go rozmiar kilkakrotnie (z myślą o miłośnikach sera). Również dodałam boczku i sosu, bo oryginalna wersja kanapki może się wydawać sucha. Nazwałabym ten przepis wzbogaconym Drwalem, przecież jest on stworzony dla tych, którzy doceniają prawdziwą jakość i smak. Spróbujcie i upewnijcie się, że domowy fast food jest nie tylko zdrowszy, ale smaczniejszy i tańszy, niż kupowany.

Jak przygotować kanapkę Drwala?

  1. Zacząć od panierowania sera.
  2. Podpiec przekrojone na pół bułki w tosterze lub piekarniku.
  3. Podsmażyć plasterki boczku.
  4. Zagrillować lub usmażyć kotlety do burgerów: 3 min z jednej strony i 7 min z drugiej strony.
  5. Jednocześnie usmażyć ser w panierce.
  6. Złożyć burgera zaczynając od dołu: sos, ser w panierce, bekon, grillowany kotlet mięsny, liść sałaty. Na górną część bułki dać porcję sosu i posypać prażoną cebulką. Połączyć 2 części kanapki.

Sekrety idealnej kanapki Drwala

  • Największą uwagę powinien przyciągnąć ser w panierce, przecież on odgrywa główną rolę w tej kanapce. Najlepszy będzie ser o okrągłym kształcie, jak salami, liliput (z Biedronki) lub skrzat (z Lidlu). Jednak bez obaw możecie użyć zwykłego prostokątnego sera typu gouda, edam i t.d. Natomiast proces panierowania jest tu kwestią kluczową. Dlatego rekomenduję 4-krotne panierowanie sera, oczywiście jeśli nie chcecie uzyskać fondue z kawałkami panierki. Całkiem będzie smakowało nieźle, ale nie da się go ułożyć w kanapce 😉
  • Kolejnym krokiem, który również dotyczy sera, jest go smażenie. Na tym etapie głównie nie przetrzymać sera na patelni zbyt długo. Smażyć należy na średnim ogniu i tylko do zrumienienia z obu stron. W przeciwnym razie płynny środek sera wycieknie. Prawdę mówiąc, nawet odpowiednie panierowanie i smażenie sera nie gwarantują tego, że on nie wypłynie. Z tego powodu możecie przed smażeniem włożyć panierowany ser do zamrażarki na ok. 10 min. To ma zapobiec zbyt wczesnemu roztopieniu się sera.
  • Boczek do tego przepisu wybierajcie parzony wędzony i w plasterkach. A co dotyczy jego smażenia, to powinno ono trwać możliwie najkrócej, nie więcej niż po kilkanaście sekund z każdej strony, do momentu, aż bekon zacznie się rumienić.
  • Wiem, że oryginalna receptura kanapki Drwala wymaga specjalnej bułki z serem i bekonem na górze. Muszę się Wam przyznać szczerze, że nie miałam ochoty na pieczenie takich bułek, przecież to zajęłoby sporo czasu, a przepis na burgera i tak jest czasochłonny. Może kiedyś w przyszłości zdecyduję się na wykonanie oryginalnych bułek Drwala. Jednak tym razem postanowiłam skorzystać z kupowanych bułek i zostałam zadowolona z efektu. Ja wybrałam grahamki, ale Wy śmiało możecie wymienić je na swoje ulubione bułeczki. Chociaż osobiście poleciłabym pełnoziarniste lub wieloziarniste bułki, bo pomimo tego, że są zdrowsze, wspaniale współgrają z resztą składników. Przede wszystkim przy wyborze pieczywa stawiajcie na jego jakość. Pieczywo dobrej jakości łatwiej znaleźć w małych tradycyjnych piekarniach niż w sieciówkach.
  • Nawet smaczne i dobre pieczywo można przesuszyć. Polecam podgrzewać przekrojone na pół bułki w tosterze lub opiekaczu. W tych urządzeniach łatwiej jest regulować stopień gotowości pieczywa. Owszem można krótko podpiec bułeczki w piekarniku, ale wtedy grzać je nie dłużej niż 5 min w 200 st. i cały czas pilnować, przecież w piekarniku pieczywo momentalnie staje się suche.
  • Nie mniej ważnym składnikiem kanapki jest sałata. Element, który daje całej kompozycji smakowej nutkę świeżości i orzeźwienia. Gorąco polecam sałatę lodową lub rzymską o łagodnym smaku i chrupiącej teksturze, która ma istotne znaczenie dla naszych kubków smakowych.
  • Prażoną cebulkę wybierajcie w twardym opakowaniu. Więcej informacji na ten temat znajdziecie w moim wcześniejszym przepisie na burgery Maestro Grilled Cheese.
  • Burgery zacznijcie składać od dołu, aż do warstwy sałaty. Natomiast sos i prażoną cebulkę najlepiej będzie umieścić na górnej części bułki. Sos przyklei do siebie cebulkę, co ułatwi połączenie dwóch części kanapki.
  • Sos w oryginalnym burgerze Drwala nakłada się tylko na górną część bułki, ale uwierzcie mi na słowo — sto razy lepiej smakuje, jeśli dodatkowo posmarować sosem dół bułki. Wielokrotnie sprawdzone i przetestowane we własnej kuchni 😉

Wskazówki

  • Burgery Drwala można zrobić w wersji fit bez uszczerbku na smaku. Po prostu zamieńcie wołowe kotlety na drobiowe. Polecam swoje ulubione fit burgery z indyka, które smakują jak wołowe, ale są zdrowsze i mniej kaloryczne.
  • Jeśli wybierzecie pełnoziarniste lub razowe bułki oraz wegetariańskie kotlety i bezmięsny boczek, to będziecie mieli Drwala Wege, przy czym w wersji fit.
  • Poza wszystkim można użyć bezglutenowego pieczywa i bułki tartej. Wtedy już otrzymamy bezglutenowego Drwala, który równocześnie może być wegetariańskim i do tego jeszcze w wersji fit. Innymi słowy – ta kanapka nadaje się prawie do każdej diety. Wystarczy tylko trochę ją zmodyfikować.
  • Zamiast grillować bez wątpienia możecie przygotować kotlety w piekarniku lub usmażyć na patelni z niewielkim dodatkiem masła.

Kanapka Drwala

Kolejna kultowa kanapka z McDonalda, którą bez przeszkód możecie przygotować w domu! Chodzi mi tu o słynny burger Drwala. Połączenie płynnego w środku sera w chrupiącej panierce, sporego kawału mięsa, smażonego boczku i aromatycznej prażonej cebulki. Brzmi obiecująco, prawda? Ok, zdradzę Wam swój sekretny przepis na burgera Drwala, żebyście mogli cieszyć się smakiem ulubionej kanapki kiedy tylko macie na nią ochotę, nie czekając na sezonową ofertę McDonalda.
Typ dania Danie główne, Obiad
Kuchnia Amerykańska
Porcje 4 osoby
Autor Juliana

Składniki

  • 4 bułki (najlepiej pełnoziarniste lub wieloziarniste lub wasze ulubione)
  • 4 kotlety do burgerów
  • 4 krążki sera żółtego (najlepiej o okrągłym kształcie, każdy krążek po ok. 120 g)
  • 12 plasterków boczku parzonego wędzonego
  • 4 liście sałaty lodowej lub rzymskiej (umyć, osuszyć, opcjonalnie pokroić)
  • prażona cebulka
  • sos hamburgerowy
  • 3 jajka (roztrzepać)
  • bułka tarta
  • olej roślinny (do smażenia)

Sposób przygotowania

  • Ser żółty przekroić na 4 krążki. Zanurzyć je w roztrzepanych jajkach, po czym obtoczyć w bułce tartej. Powtórzyć tę czynność jeszcze 3 razy. (W sumie panierowanie powinno być czterokrotne). Tak zapanierowane kotlety serowe włożyć do zamrażarki na ok. 10 min. 
  • Bułki przekroić na pół. Podpiec je krótko w tosterze/opiekaczu, aż ładnie się zarumienią.
  • Boczek krótko podsmażyć z obu stron na rozgrzanej suchej patelni. Jak tylko zacznie się rumienić natychmiast przełożyć go na talerz. 
  • Rozgrzać grill. Smażyć na nim kotlety przez 3 min z jednej strony, przewrócić, smażyć przez ok. 7 min z drugiej strony. Gotowe kotlety zachować w cieple. (Na przykład można zostawić je w rozgrzanym do 50 st. piekarniku). 
  • W międzyczasie na patelni rozgrzać sporą ilość oleju roślinnego. Smażyć na nim panierowany ser do czasu, aż panierka się zarumieni i ser stanie się płynny w środku. (Uwaga! Nie smażcie sera za długo, przecież to, co jest w nim najcenniejsze, czyli płynny środek, po prostu wycieknie i zostanie na patelni). 
  • Złożyć burgera: dół bułki posmarować sosem hamburgerowym, ułożyć ser w panierce, dalej plasterki boczku, potem grillowany kotlet burgerowy i następnie cały liść lub garść krojonej sałaty.
  • Na górną część bułki dać sporą porcję sosu hamburgerowego i posypać dużą ilością prażonej cebulki. 
  • Połączyć 2 części kanapki i od razu podawać. 

Wskazówki

1. Ser powinno się poddać czterokrotnemu procesowi panierowania i krótko zamrozić. 
2. Wybór bułek jest ograniczony tylko Waszą wyobraźnią. Śmiało eksperymentujcie, za każdym razem odkrywając nowy smak ulubionej kanapki. 
3. Kotlety burgerowe można usmażyć na patelni, a bułki podpiec w piekarniku.
4. Prażoną cebulkę wybierajcie w twardym opakowaniu, a boczek w plasterkach.
5. Te kanapki mogą być zarówno w wersji fit, jak i wegetariańskie i nawet bezglutenowe.
 

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: