! -- TradeDoubler site verification 3151088 -- Mus pomarańczowy - Just Cook It
mus-pomaranczowy-deser-na-zimno

Mus pomarańczowy

Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam swój przepis na szybki i nieskomplikowany deser o szlachetnym smaku. Smakołyk, który przygotujecie z produktów dostępnych przez cały rok w niemal każdym sklepie spożywczym. Proszę bardzo! Poznajcie mój mus pomarańczowy. Wysmakowana klasyka, czyli połączenie czekolady z pomarańczą. A ponadto fajny sposób na wykorzystanie żółtek.

mus-pomaranczowy-deser-na-zimno

Taki deser sprawdzi się na każdą okazję, na leniwe rodzinne popołudnie w upalne dni, na imprezę z przyjaciółmi lub na zakończenie świątecznej uczty. Mus wygląda naprawdę efektownie i elegancko, zwłaszcza jeśli podać go w pucharkach lub szklankach z grubego szkła.

Jednym z dodatkowych atutów musu jest jego lekkość. Oczywiście, tak samo, jak i każdy prawdziwy deser, ten zawiera „kalorie”, tłuszcz, cukier… Jednak jest on z rodzaju tych lżejszych, nieobciążających układu pokarmowego. Pomarańczowo-czekoladowy rarytas, który zdecydowanie spełni oczekiwania osób doceniających kremowe desery z małą ilością mąki.

Jak przygotować mus pomarańczowy?

  1. Przygotować budyń z żółtek z cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy. Schłodzić go w lodówce.
  2. Roztopić masło, wystudzić.
  3. Pokruszyć lub zmielić w blenderze herbatniki.
  4. Wymieszać pokruszone herbatniki z roztopionym masłem.
  5. Rozłożyć je na dnie pucharków/szklanek/misek…
  6. Ubić schłodzoną śmietankę do średnich szpiców.
  7. Bitą śmietanę delikatnie wmieszać łopatką do zimnego budyniu.
  8. Tak przygotowany mus wylać do pucharków (na spód z herbatników).
  9. Podawać od razu lub schować do lodówki.

Sekrety idealnego musu pomarańczowego

  • Składniki na budyń żółtkowo-pomarańczowy należy zacząć podgrzewać na średnim ogniu. Po kilku minutach zmniejszyć ogień do małego. Cały czas intensywnie mieszać, najlepiej trzepaczką, przecież zależy nam na tym, żeby budyń nie przywierał.
  • Konsystencja budyniu nie powinna być ani za gęsta, ani za rzadka. Przybliżony czas gotowania budyniu wynosi ok. 7 min lub do pojawienia się bąbelków. Pamiętajcie, że budyń jeszcze nieco zgęstnieje podczas schładzania w lodówce. Więc nie należy gotować żółtkowej masy zbyt długo.
  • W przypadku tego deseru nie zaleca się ubijanie śmietanki na sztywno oraz dodawanie do niej cukru. Najlepiej ubić kremówkę do momentu powstania miękkiej piany, którą z łatwością można będzie połączyć z budyniową masą.
  • Zbyt dokładne i długie mieszanie bitej śmietany z budyniem również może tu nam zaszkodzić, ponieważ wtedy mus straci swoją puszystość. Polecam połączyć dwie masy łopatką za pomocą delikatnych ruchów od dołu do góry.

Wskazówki

  • Smak deseru można urozmaicić, próbując różnych herbatników. Asortyment sklepów obejmuje kilkadziesiąt rodzajów kakaowych i czekoladowych herbatników, m.in. tych z kremem, które też doskonale sprawdzą się jako spód deseru.
  • Mus pomarańczowy bez dwóch zdań można przygotować w wersji bezglutenowej. Pozostanie tylko zamienić zwykłe pszenne herbatniki na bezglutenowe.
  • Mus nawet bez ozdób wygląda znakomicie. Chociaż jeśli on będzie trafił na świąteczny stół to poleciłabym udekorować deser kawałkiem pomarańczowej galaretki w cukrze. Miłośnicy czekolady mogą posypać mus startą gorzką lub deserową czekoladą. Jednakże tutaj lepiej nie przesadzać z czekoladą, bo jest ona w stanie naruszyć cały bilans smaku.
  • Aby szybciej przygotować deser, można zrobić budyniową masę dzień wcześniej. W takim razie należy przykryć budyń folią spożywczą i włożyć do lodówki.
  • Mus pomarańczowy jest deserem na zimno. Dlatego on świetnie zachowuje swoją świeżość i smak w lodówce, co pozwala przygotować go zawczasu lub od razu na kilka dni.
mus-pomaranczowy-w-kieliszkach

Mus pomarańczowy

Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam swój przepis na szybki i nieskomplikowany deser o szlachetnym smaku. Smakołyk, który przygotujecie z produktów dostępnych przez cały rok w niemal każdym sklepie spożywczym. Proszę bardzo! Poznajcie mój mus pomarańczowy. Wysmakowana klasyka, czyli połączenie czekolady z pomarańczą. A ponadto fajny sposób na wykorzystanie żółtek.
Typ dania Deser
Kuchnia Francuska
Porcje 6 osób
Autor Juliana

Składniki

  • 150 g białego cukru
  • 140 ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 6 żółtek
  • 280 ml śmietanki kremówki (najlepiej 36%, dobrze schłodzonej)
  • 120 g herbatników kakaowych lub czekoladowych
  • 60 g masła

Sposób przygotowania

  • W garnku zmieszać żółtka, cukier, sok i skórkę z pomarańczy.
  • Wstawić na średni ogień. Po kilku minutach zmniejszyć ogień do małego. Gotować, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką. Ten proces zajmie ok. 7 min, ale przede wszystkim pilnujcie konsystencji budyniu. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza, zdjąć garnek z ognia.
  • Od razu wstawić budyń do lodówki, zostawić do schłodzenia.
  • Masło roztopić, przestudzić.
  • Herbatniki zmielić w blenderze lub pokruszyć ręcznie.
  • Pokruszone herbatniki wymieszać z roztopionym masłem. Tę masę rozłożyć do pucharków/szklanek.
  • Schłodzoną śmietankę ubić do powstania miękkiej piany. Nie dodawać do niej żadnego cukru.
  • Bitą śmietanę delikatnie wmieszać łopatką do schłodzonego budyniu. Najlepiej mieszać od dołu do góry i nie długo, tylko do momentu połączenia dwóch mas.
  • Mus rozłożyć do pucharków/szklanek na spód z herbatników.
  • Podawać od razu lub schować do lodówki do podania.

Wskazówki

1. Nie dodawajcie cukru do śmietanki oraz nie miksujcie jej na sztywno, tylko do miękkiej piany. 
2. Nie mieszajcie musu za długo. 
3. Można ozdobić mus pomarańczową galaretką w cukrze lub startą gorzką lub deserową czekoladą.
4. Ten mus świetnie zachowuje swoją świeżość w lodówce, więc nadaje się do zrobienia zawczasu lub na kilka dni. 

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: