! -- TradeDoubler site verification 3151088 -- Papryki po turecku faszerowane mięsem mielonym i fetą - Just Cook It
papryki-faszerowane-miesem-ryzem-feta-gotowane-w-garnku-niskokaloryczne-latwe-zdrowe-danie

Papryki po turecku faszerowane mięsem mielonym i fetą

Na końcu zimy brakuje kolorów i witamin. Dlatego postanowiłam ubarwić życie w ten smutny pochmurny okres i przygotowałam kolorowe rozgrzewające danie pełne witamin. Dziś chętnie podzielę się z Wami przepisem na fit papryki po turecku nadziewane mielonym mięsem z indyka, ryżem i fetą. Tureckie faszerowane papryki są gotowane w garnku, czyli są one daniem jednogarnkowym. Po ich faszerowaniu i zagotowaniu bulionu mamy czas na sobie 😉 A odgrzane następnego dnia smakują jeszcze lepiej, więc warto je przygotować na kilka dni. Wspaniały comfort food i dietetyczny obiad do pracy!

faszerowane-tureckie-papryki-z-feta-srodziemnomorska-dieta-odchudzanie-fit-przepis

Przez cały rok przepadam za kuchnią śródziemnomorską, bo jest ona prosta, pełna witamin i aromatów, kolorowa i opiera się na dostępnych w Polsce składnikach. Po prostu pyszna! Kuchnia turecka w szczególności wyróżnia się bogactwem warzyw i aromatycznych przypraw, dzięki którym farsz z drobiu w paprykach jest wybitnie soczysty. A ser feta wyostrza nieco pikantną nutkę potrawy. Zachęcam do spróbowania!

Jak przygotować faszerowane papryki po turecku?

  1. W dużej misce dobrze wymieszać składniki farszu.
  2. Pozbawione gniazd nasiennych papryki napełnić farszem.
  3. W dużym garnku ustawić papryki pionowo, zalać bulionem do 1/2 ich wysokości.
  4. Gotować pod przykryciem przez 40-45 min.
  5. Trochę przestudzić (15-20 min) i podawać z naturalnym greckim jogurtem.
nadziewane-miesem-ryzem-feta-czerwone-papryki-fit-kolorowe-danie

Wskazówki

  • W ostatnim czasie w swojej kuchni staram się używać jak najmniej kupowanych przetworzonych produktów. Jeśli też jesteście zapalonymi zwolennikami świadomego odżywiania, to pewnie mielicie mięso w domu. W takim razie polecam wziąć połowę piersi i połowę udźca z indyka. (Może być również kurczak: pierś i uda). Udziec jest dość twardym rodzajem mięsa, ale zapewni on soczystość farszu.
  • Jeśli często gotujecie z mięsa mielonego, to warto się zaopatrzyć w elektryczną maszynkę do mielenia mięsa o wysokiej mocy lub wielofunkcyjny profesjonalny blender. Obydwa gadżety radzą sobie nawet z najtwardszym mięsem, co pozwala zawsze mieć pod ręką sprawdzonej jakości mielone i szybko przygotować wiele zdrowych domowych potraw (nie tylko z mięsa).
  • Do poprawy humoru danie można przygotować z różnokolorowej papryki. Wtedy ono wygląda bardziej efektownie.
  • Papryki powinny stać w garnku pionowo. Jeśli nie macie dużego garnka lub papryki są zbyt szerokie i nie mieszczą się, to najlepiej przygotować je w kilku mniejszych naczyniach żaroodpornych.
  • Ryż przed dodaniem do farszu należy ugotować na półtwardo.
papryki-faszerowane-miesem-ryzem-feta-gotowane-w-garnku-niskokaloryczne-latwe-zdrowe-danie

Na czym polega smak fit papryki po turecku? Jaki jest sekretny składnik tego dania?

Czy kiedyś jedliście danie fit, które było smaczniejsze niż tradycyjne kaloryczne jedzenie? Jeśli nie, to w pierwszej kolejności zapraszam do spróbowania mojej faszerowanej papryki.

Po pierwsze, jest ona prawdziwym daniem fit:

  • zawiera mniej niż 100 kcal na 100 g;
  • ponad 2/3 dania stanowią warzywa;
  • farsz jest zrobiony w 100% z odchudzonego mięsa z drobiu.

Po drugie, właśnie przewaga warzyw nad mięsem jest sekretem, dzięki któremu papryka po turecku zostawia w tyle wszystkie tradycyjne przepisy nadziewanej papryki.

Świeże warzywa, bogata gama aromatycznych ziół i przypraw oraz feta (zawierająca łatwo przyswajalny tłuszcz) są podstawą niepowtarzalnego smaku i niesamowicie soczystej konsystencji. Mięso tu odgrywa dopiero drugorzędną rolę. Nowoczesne rozwiązanie = tradycyjny (jeszcze lepszy) smak.

nadziewane-indykiem-ryzem-feta-fit-papryki-gotowane-w-garnku-niska-zawartosc-tluszczu

Więcej pomysłów na smaczne i proste jedzenie fit?

Przydatne gadżety kuchenne

  • Profesjonalny amerykański smart blender o bardzo wysokiej mocy (aż 1400 W). Ten model naprawdę skróci czas przebywania w kuchni i w znacznym stopniu ułatwi proces przygotowania. W blender został wbudowany system NFC, dzięki któremu on sam rozpoznaje rodzaj potrawy i dopasuje swoją prędkość do konsystencji produktów. Szczerze mówiąc, taki blender staje się wielozadaniowym urządzeniem i zastępuje inne kuchenne gadżety. Producent daje aż 10 lat gwarancji. A tu znalazłam stronę, na której możecie zamówić blender prosto z USA (dostawa darmowa). Strona jest w języku niemieckim, ale łatwo można przełączyć na polską wersję.
  • Elektryczna maszynka do mielenia mięsa — urządzenie niezbędne dla wielbicieli potraw z mięsa mielonego. Najlepiej wybierać modele z największą mocą. Osobiście mogę polecić maszynkę Kenwood MG 700 (2000 W).

Papryki po turecku faszerowane mięsem mielonym i fetą

Na końcu zimy brakuje kolorów i witamin. Dlatego postanowiłam ubarwić życie w ten smutny pochmurny okres i przygotowałam kolorowe rozgrzewające danie pełne witamin. Dziś chętnie podzielę się z Wami przepisem na fit papryki po turecku nadziewane mielonym mięsem z indyka, ryżem i fetą. Wspaniały comfort food i dietetyczny obiad do pracy!
Typ dania Danie główne
Kuchnia Turecka
Porcje 5 osób
Autor Juliana

Składniki

  • 10 szt. papryki (najlepiej różnokolorowe)
  • 750 g mięsa mielonego z indyka (lub z kurczaka)
  • 2 duże pomidory (dobrej jakości, najlepiej malinowe)
  • 1 cebula biała (jeśli jest możliwość, to cukrowa)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 200 g fety (prawdziwej greckiej)
  • 80 g ryżu białego długoziarnistego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego
  • 3/4 łyżki mięty suszonej
  • ok. 800 ml bulionu drobiowego
  • jogurt grecki naturalny (do podania)

Sposób przygotowania

  • Ryż ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku, trochę przestudzić.
  • Pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki i koperek drobno posiekać, fetę pokruszyć. 
  • Odciąć górne części papryki oraz pozbyć się gniazd nasiennych.
  • W dużej misce wymieszać dokładnie mielone mięso, pomidory, cebulę, natkę pietruszki, koperek, ugotowany ryż, fetę oraz wszystkie przyprawy.
  • Papryki wypełnić farszem.
  • Ustawić je pionowo w dużym i szerokim garnku z grubym dnem. Zalać bulionem do ½ wysokości papryki.
  • Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok.40-45 min.
  • Wyjąć papryki z garnka, przekroić na pół, trochę przestudzić (zaraz po wyjęciu są bardzo gorące). 
  • Podawać podlewając niewielką ilością bulionu z dużym kleksem greckiego jogurtu.

Wskazówki

1. Odgrzane następnego dnia papryki smakują jeszcze lepiej, więc warto je przygotować od razu na kilka dni. 
2. Jeśli nie macie dużego i szerokiego garnka, to przygotujcie papryki w kilku mniejszych. Papryki powinny stać w garnku pionowo. 
3. Jeśli często gotujecie z mięsa mielonego, to warto zastanowić się nad kupnem maszynki do mielenia mięsa lub profesjonalnego Smart blendera o bardzo dużej mocy. Te kuchenne gadżety błyskawicznie wykonują za swojego użytkownika niemal całą pracę, a Wy zawsze będziecie mieli pod ręką sprawdzonej jakości mielone.
 

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: