! -- TradeDoubler site verification 3151088 -- Tortilla z paluszkami rybnymi (Fish Finger Wrap) - Just Cook It
wrapy-tortille-z-rybnymi-paluszkami-serem-sosem-zdrowy-fastfood-przepis-deski-bambusowe

Tortilla z paluszkami rybnymi (Fish Finger Wrap)

Od dawna nie wrzucałam na bloga przepisów na domowy fast food. Więc muszę to nadrobić i tym razem przygotowałam dla Was szybkie tortille (lub wrapy) z chrupiącymi paluszkami rybnymi, serem Cheddar i sosem koktajlowym. Klasyczne fastfoodowe połączenie smaków, ale zdrowsze składniki i metody przygotowania oraz własna kontrola jakości całego procesu. Właśnie dlatego jestem zwolenniczką domowego gotowania.

wrap-tortilla-z-paluszkami-rybnymi-serem-salata-domowy-fastfood-deski-bambusowe

A Was zachęcam do śledzenia mojego bloga. Na nim znajdziecie moje najlepsze przepisy (wraz z poradami do każdego z nich) i artykuły na temat zdrowego odżywiania, zdrowia, świadomego życia, samorozwoju, zarabiania online, przydatnych narzędzi do blogowania i dużo więcej.

Jak przygotować tortille z paluszkami rybnymi?

  1. Przygotować paluszki według przepisu na opakowaniu.
  2. Przygotować wszystkie składniki (posiekać warzywa, zetrzeć ser).
  3. Spryskać tortille z obu stron odrobiną wody i krótko podgrzać w mikrofali bądź na patelni.
  4. Nasmarować tortille sosem i ułożyć na nim składniki.
  5. Zwinąć wrapa zaginając dół placka do środka.

Wskazówki

  • Polecam podgrzać tortille w mikrofali — to jest najszybszy sposób. Do tego trzeba spryskać każdą tortillę z obu stron odrobiną wody i na dużym talerzu ułożyć placki w stos. Zatem przykryć wilgotnym ręcznikiem (może być papierowy) i podgrzać w mikrofali, aż będą ciepłe i miękkie.
  • Drugi sposób — to podgrzanie placków w piekarniku. Jednak w tym przypadku warto umieścić na dolnej półce piekarnika naczynie z wodą. Para wodna zapobiegnie wyschnięciu tortilli. A dalej tak samo spryskać każdy placek wodą, ułożyć w stos i zawinąć w folię aluminiową. Podgrzać krótko w temperaturze 180 st. W obu przypadkach pilnujcie, żeby tortille się nie wyschły.
  • Najlepszą sałatą do fastfoodowych dań jest lodowa lub rzymska. A w tym przepisie jej chrupiąca tekstura wspaniale się komponuje z panierką rybnych paluszek.
  • Jeśli zapytacie mi które pomidory należy wybrać, to moja odpowiedź zawsze będzie brzmiała następująco: malinowe.
  • Ser musi być twardy długo dojrzewający o intensywnym aromacie i smaku. Sprawdzi się cheddar, parmezan, grana padano, pecorino romano, bursztyn, szafir itd.
  • Moje wrapy z rybnymi paluszkami można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły — kolejna zdrowsza alternatywa dla typowych fast foodów.
  • Tortille łatwo zawijać na takich deskach. Właśnie na nich można podać wrapy, aby ładniej wyglądali.
wrapy-tortille-z-rybnymi-paluszkami-serem-sosem-zdrowy-fastfood-przepis-deski-bambusowe

Jak przygotować wrapy, żeby byli zdrowe?

  • Zamieńcie zwykłe pszenne tortille na pełnoziarniste bądź wieloziarniste.
  • Przygotujcie rybne paluszki bez dodatku tłuszczu w piekarniku, zamiast smażyć je na patelni. Tym bardziej że w ten sposób unikniemy przywierania panierki.

Więcej pomysłów na zdrowy domowy fast food?

Zapewniam, że przypadnie Wam do gustu:

Co się przyda do przygotowania wrapów?

wrap-placki-tortille-z-paluszkami-rybnymi-zrowy-obiad-szybki-latwy-przepis

Tortilla z paluszkami rybnymi (Fish Finger Wrap)

Od dawna nie wrzucałam na bloga przepisów na domowy fast food. Więc muszę to nadrobić i tym razem przygotowałam dla Was szybkie tortille (lub wrapy) z chrupiącymi paluszkami rybnymi, serem Cheddar i sosem koktajlowym. Klasyczne fastfoodowe połączenie smaków, ale zdrowsze składniki i metody przygotowania oraz własna kontrola jakości całego procesu. Właśnie dlatego jestem zwolenniczką domowego gotowania.
Typ dania Danie główne, Obiad, Przekąska
Kuchnia Angielska
Porcje 4 wrapy
Autor Juliana

Składniki

  • 4 tortille (pełnoziarniste lub wieloziarniste do fit wersji)
  • 12 paluszków rybnych w panierce
  • 150 g sosu koktajlowego
  • 120 g tartego sera Cheddar (lub innego twardego sera o intensywnym smaku)
  • ok. 200 g sałaty lodowej lub rzymskiej (posiekać)
  • 1 pomidor malinowy

Sposób przygotowania

  • Przygotować paluszki rybne według instrukcji na opakowaniu.
  • Przygotować wszystkie składniki (posiekać warzywa, zetrzeć ser).
  • Spryskać tortille z obu stron odrobiną wody i podgrzać krótko w mikrofali bądź na patelni, aż będą ciepłe i miękkie. Pilnować, żeby nie wyschły.
  • Na każdym placku rozsmarować sos koktajlowy, pozostawiając kilka centymetrów wolnych brzegów. Posypać środkową część placka serem, posiekaną sałatą i krojonym pomidorem.
  • Na warzywach ułożyć po 3 rybne paluszki i zwinąć wrapy, zaginając dół placka do środka. Podawać.

Wskazówki

1. Polecam podgrzać tortille w mikrofali — to jest najszybszy sposób. Do tego spryskać każdy placek wodą z obu stron, ułożyć w stos, przykryć wilgotnym ręcznikiem i krótko podgrzać. 
2. Aby wrapy byli zdrowsze zamieńcie zwykłe pszenne tortille na pełnoziarniste bądź wieloziarniste. 
3. Przygotujcie rybne paluszki bez dodatku tłuszczu w piekarniku, zamiast smażyć je na patelni. Będziecie mieli mniej naczyń do mycia i mniej złych kalorii w organizmie. 
 

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: